Шабла

Тази година, поради непредвидените обстоятелства, с които всички се сблъскахме, се наложи да отложим всичките си планове за чужбина и да пренасочим интереса си към нашата страна. Вече ви разказах за първото ни посещение на Балчик и околността, но този път решихме да дойдем отново по северното черноморие, за повече време, за да можем хем да си починем, хем да разгледаме още обекти

Първо отидохме до Шабла и по-специално до фара на селото. Самата Шабла се намира на няколко километра по-навътре от брега, а около фара има малко рибарско селце.

Фарът на нос Шабла е най-старият фар на българското Черноморие и най-старият автентичен действащ фар на Балканите, с най-високата кула, която се издига на 32 метра височина. Официално фарът е открит през 1856 г., но строежът му е започнал през втората половина на1 8 век. През 1786 г. австрийският офицер Ванцел фон Бронер описва висока фарова кула на пет мили северно от Камен бряг, наречена „Шабла фенер“ или „Пясъчният фенер“. Една интересна подробност: съвсем сигурно е, че в строежа на фар Шабла са участвали и български майстори, тъй като на северозападния ръб на основата на фара има изобразен лъв, изправен на задните си крака.

Основата на Фара е квадратна, а кулата има 8 стени, ориентирани по посоките и полупосоките на света, така че да може да се ползва и като компас. Най-високата точка на Фара е гръмоотвода, който е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е позлатен. Това е единствения фар в България, който е боядисан в два цвята.

Фарът на нос Шабла е прочут не само с дългогодишната си история, а и с това, че той е умалено копие на прочутия Александрийски фар, който е едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята – червено и бяло.

Той оцелява и по време на голямото калиакренско земетресение през 1901 г. с магнитуд 7,2 по Рихтер, когато почти всичко в околността е разрушено.

Рибарското селище е доста малко, като лично според мен може да бъде поддържано в доста по-добър вид. Въпреки това, пристанището му е интересно.

До рибарското селище има прекрасен плаж, който обаче е неохраняем, имайте го предвид.

Можете да посетите и Шабленското езеро – на около 6км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето.

Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят.

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *