Дубай-ден шест

Това беше денят, който бяхме отредили да се занимаваме само с неща, които са интересни за детето. Все пак толкова дни го водихме на места, които къде му бяха интересни, къде не, така че дойде и неговия ред. Имахме амбициозна програма, за която бяхме отделили целия ден.

След закуска отново с метрото стигнахме до спирка Ал Джафилия, последвана и от малко ходене докато стигнем парк Забийл (Zabeel Park).

Дубай има доста паркове, но Забийл се отличава от другите по редица причини. Простира се на площ с еквивалент на 45 футболни игрища и е една от първите зелени площи, подкрепени с технологии. Той е едни от най-големите обществени паркове в града с различни атракции. Входа му е 5 дирхама, като те се плащат само с НОЛ карта, така че имайте я в себе си, ако се насочите към него.

Влязохме през втория от общо петте му входа и веднага бяхме посрещнати от спокойствие и красиви зелени площи.

Тук видяхме и първата детска площадка, на която задължително трябваше да спрем.

Както на нея, така и на почти всички места, на които имаше съоръжения за деца, имаше построени такива покриви, които да хвърлят сянка по време на адските жеги. При нашето посещение, въпреки че грееше слънце, времето изобщо не беше жега, а точно обратното. Като продължение от вчера, вятъра духаше неприятно, така че ние не можахме да усетим благинката на тези покриви.

До площадката се намираше и едно от многото обособени места за барбекю, като надписа ни направи особено впечатление : Моля, без свинско!

Събота и неделя тук идват много хора, но за наша радост ние бяхме в понеделник и парка беше почти само за нас. Освен няколкото човека, които срещнахме, постоянен спътник ни бяха котки, които аз лично обожавам, та поснимах и тях 🙂

След солидно количество време прекарано на площадката, тръгнахме към атракция, наречена „Градът на децата“. Деца от всяка възраст могат да си изкарат тук прекрасно (да не казвам, че и родителите мога да се позабавляват). Тук може да намерите трасета с препятствия, пързалки и много други игри.

След като вече ни омръзна да стоим на площадките тръгнахме да разгледаме и самия парк. Центъра му е нещо като голяма открита сцена, която се използва за концерти или спортни събития и в този дух детето я използва за търкаляне.

От тук се насочихме и към голямата атракция на парка, която се вижда на снимката – Рамката на Дубай.

Тя е знакова забележителност за Дубай, висока е 150 метра и широка 93. Тя е и най-голямата картинна рамка в света, носител е на рекорд на Гинес и има на 15 000 кв.м. златна облицовка с кръговия дизайн, използван за логото на Експо 2020 в Дубай.

При посещението си на Рамката ще се почувствате като в машина на времето, защото изложбите в нея ще ви пренесат през миналото, настоящето и бъдещето на Обединените арабски емирства.

Обиколката започва на приземния етаж, където ще разгледате мултимедийна изложба на стария Дубай.

След него се качвате на експресния асансьор, който само за 47 секунди ще ви качи на Небесния етаж, представящ Дубай в наши дни. Тук ще видите 360 градусови гледки на двете части на града – стария и новия. Също така ще видите Бурж Халифа и Бизнес Бей. Също така ще се разходите и по известния прозрачен стъклен под.

След като приключите ще се върнете отново на приземния етаж, където ще преминете през тунел, използващ специални светлини и звукови ефекти за да ви покаже как ще изглежда Дубай след 50 години.

Цената на това удоволствие е 50 дирхама, като може да съчетае входа с други забележителности. Може да си купите онлайн билети, както и да видите работното време тук.

Пред Рамката има красива цветна градина със специален паметни, посветен на Гьоте и неговата творба „Западно-източен Диван“.

Голямата изненада за деня все още не беше отворена, така че се помотахме още малко из парка и попаднахме на много интересна част. Явно Дубай е побратимен град с Осака и Шанхай и благодарение на това имаше копие на двореца в Осака и на небостъргачите на Шанхай.

Освен тях видяхме още няколко красоти, както и поизгубихме време по пейките 🙂

И така в четири без малко поехме към голямата изненада – Dinosaur Park. До него се стига по мост над огромен булевард, като входа е един и същ за парка и Dubai Garden Glow. Цената и за двете е 60 дирхама, вървят заедно, няма как да посетите отделно. За второто ще разкажа по-късно, но за мен, беше едно от най-впечатляващите места в Дубай и трябва да бъде включено в задължителните за посещение. Но да продължим за динозаврите, любимците на всяко дете, или поне на нашето!

Динозавърският парк ще ви пренесе обратно в Юрската ера, позволявайки ви да откриете зверовете, които някога са бродили свободно по планетата и са изчезнали напълно преди повече от 100 милиона години.

Тук има над 100 динозавъра в умален размер, като всяка фигура издава звуци и се движи, предлагаща преживяване, което всяко дете ще обожава.

От апатозаври, коринтозаври и кентарозаври до велосираптори, тиранозаври, брахиозаври и диметродони, ще видите различни видове динозаври, заедно с интересна информация за всяко огромно създание. Това ви дава възможност да научите повече за характеристиките като челюсти, зъби и отпечатъци, както и други. Някои от фигурите ръмжат, други реват, а някои позволяват и да се повозите на гърба им.

Тук също има детска площадка между огромните динозаври:

Можете да посетите и дино музей с модели на скелети, както и дино лаборатория, в която да видите пълния цикъл на живота на динозавъра, от излюпването му до изчезването на вида.

Както можете да си представите детето беше на седмото небе и превъзбуден повече от нормалното. Изобщо нямахме идея дали ще издържи за другата част от парка, а за нея така или иначе трябваше да почакаме да се стъмни.

Въпреки, че беше слънчево с течение на времето вятъра ставаше все по-студен и неприятен и на мен ми ставаше сериозно студено. Но така или иначе нямахме избор, бяхме тук, трябваше да изчакаме да стане вечер. В парка имаше няколко щанда на които се продаваше хапване, топло за радост, та изгубихме малко време и там. Но все пак се наложи просто да се помотаем, колкото и да ни беше студено. Въпреки всичко, чакането си заслужаваше заради това, на което бяхме свидетели!

Най-уникалния и голям парк от този род, Дубай Глоу парк е истински пример за изкуство! Всяка година паркът има нова тема представена с невероятно добре направена гигантска градина, даваща ви възможност да разгледате чудеса от биоразградими продукти. Все пак, фигурите освен да светят, са сложени тук и за да намалят въглеродния отпечатък и успешно да запазят околната среда.

Над 500 майстори, архитекти и инженери са виновни за това, което виждате. Използвани са повече от 10 милиона лед крушки за да се получат тези приказни фигури.

На мен любима част ми стана Омагьосаната гора, която се вижда на горните снимки. Много ми напомни на „Алиса в страната на чудесата“.

Както виждате беше повече от омагьосващо и изключително впечатляващо! Паркът е разделен на различни зони, някои от тях специално за деца с много животни, цветя и приказни герои.

Както и тунел на любовта, който едва успях да снимам без да има поне няколко двойки, правещи си фотосесия 🙂

Имаше и специална част , с фигури направени от малки стъклени шишенца, пълни с боя и други отпадъчни материали.

Снимките станаха много, но не мога да не ви покажа още малко. Пак казвам, сериозно ме впечатли този парк.

А ето това е изхода от Дубай Глоу парк към парк Забийл и обратния ни път. Не знам вече за кой път ще кажа колко ми хареса в този парк и въпреки, че беше станало стабилно студено и се чудех как точно да се завия с шала, който си носех, стоически издържах часовете, прекарани в това приказно място. Препоръчвам ви искрено, ако имате възможност, когато сте в Дубай, не го пропускайте!

Наобратно трябваше отново да минем през парк Забийл, като този път Рамката на Дубай ни посрещна във вечерната си премяна, и трябва да отбележа, че беше прекрасна!

Това беше последната ни вечер в Дубай, така че просто нямаше как не отидем да си кажем довиждане с любимката ни Бурж Халифа и фонтаните! Тя отново не ни разочарова и ни показа прекрасно последно представление.

След този забележителен, емоционален, но и студен и ветровит ден, не ни остана друго освен да се приберем и да стегнем куфарите за утрешното си прибиране у дома. Но не и преди да видим още една малка част от Дубай и да откраднем малко слънце и плаж…

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате (когато отново имаме тази възможност)!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.