Абу Даби

През този ден се разходихме до съседното емирство на Дубай – Абу Даби и по специално до изключителната джамия Шейх Ал Заед.

Естествено, в града има много други неща, които да се посетят, но ние нещо нямахме голямо желание да видим друго. Ще ви разкажа за тях с по две думи, за да сте наясно при плановете си, но сега да започна и пътеписа 🙂

Бяхме решили да посетим джамията привечер за да можем да я видим хем на дневна светлина, хем и вечер, когато изглежда просто зашеметяващо.

Бяхме си взели билети предварително, като ви препоръчвам и на вас да направите същото, тъй като джамията се посещава от огромно количество хора и се пускат първо тези с онлайн билетите.

Входа е безплатен, но се регистрирате в сайта на джамията за определения период от време на посещение. Ето и сайта, където можете да получите всякаква информация за джамията, особено за правилата за облекло и поведение. Но за това след малко…

До Абу Даби от Дубай може да се стигне или с кола под наем, или с организирана екскурзия или с градски транспорт. Ние заложихме на последното, което се оказа доста лесно и безпроблемно.

Трябва просто да отидете до автогара Ибн Батута (до нея стига червената линия на метрото) и там да изчакате автобус Е101. За билет отново се ползва Nol картата, цената в една посока е 25 дирхама. Пътуването отнема около час и 40 минути и по пътя нямаше нищо , което да си заслужава показване 🙂

Пристигате на автогарата в Абу Даби, която да си призная, изглеждаше доста по-мизерно от тази в Дубай.

Абу Даби означава „Земята на газелата“ на арабски и е бил основан, когато млада антилопа завела скитащото се племе до прясна вода, на остров с не повече от 300 палмови колиби, няколко коралови сгради и един форт на управляващия. Обикновеното островно селище се превърнало в модерен, космополитен град и столица на Обединените арабски емирства.

До джамията можете да вземете отново градски транспорт или такси. Автобус № 94 се хваща директно от пред автогарата и ви води до нея. Билети не се продават в автобуса, трябва да си ги купите от автомат в автогарата. За съжаление минималната цена е 10 дирхама, като до джамията цената е само два. Но така или иначе нямате друг избор.

След около 30 минутно возене стигате до джамията и виждате това невероятно здание.

Джамията Шейх ал Заед е една от най-големите джамии в света и единствената, която съчетава уникално взаимодействие между исляма и световните култури. Идеята на шейх Заед била да включи архитектурни стилове от различни мюсюлмански цивилизации и да ознаменува културното разнообразие като създаде един рай, който е истински различен и вдъхновяващ. Архитектите на джамията били англичани, италианци и от емирствата, като вдъхновението за декорациите идва от Турция, Мароко, Пакистан и Египет, разкривайки блестящо архитектурно чудо с впечатляващ капацитет от 40 000 посетители и поклонници.

Това е входа, който се намира в началото на парка и не е близо до джамията. Не се бъркайте да ходите към нея, няма как да се влезе от другаде.

Входа е под земята, като има магазини, заведения за бързо хранене и тоалетни. Ходи се доста дълго време като се преминава през различни проверки и място, от което можете да си вземете дрехи, ако не сте облечени подходящо. Декорацията вътре също е впечатляваща.

Ето тук се виждат подходящите и разрешени дрехи. Ако не, трябва да си вземете от безплатните, които се предлагат и за мъжете и за жените:

Аз въпреки, че си бях сложила дълга пола и бях с шал ми казаха да си взема от предлаганите дрехи. Ето ме с тях:

Джамията има 82 купола с различна големина, а най-големия е разположен в центъра на главната зала за молитви. В дизайна са включени чисто бяла мраморна облицовка, корони с форма на лукови глави и полумесеци, декорирани с златна мозайка. Удължените прозорци позволяват на естествената светлина да влиза в залите.

Отвътре куполите имат традиционна мароканска изработка, която е направена от подсилен гипс. Кръговете и текстовете от Корана, също направени от гипс, са боядисани в златно.

Има и други куполи по входовете на комплекса и входовете. Има и четиринадесет зелени стъклени купола по покрива над подземните мъжки и женски места за миене. Те са видими над земята и са важна част от дизайна на градината.

През този вход минава автобуса за да ви остави на спирката

Джамията Шейх Заед има четири минарета, всяко високо 106 метра. Минаретата са най-значимата част на ислямската архитектура през вековете. Всяко е направено от три различни геометрични форми. Първата е квадрат, който формира основата според арабския и марокански стил. Втората е осмоъгълник, чийто дизайн датира още то ера Мамелюк. Третата е цилиндър, който се е появил по време на Османската империя. А завършващия фенер, покрит със златна мозайка датира от ерата на Фатимидите.

Думата „минаре“ идва от арабската „манара“, означаваща фар, така че факта, че библиотеката , извор на знание и образование, се намира в минаре не е никак странна. Тя е единствената такава в света.

Джамията е оградена от правоъгълни басейни в различни нюанси на синьото, простиращи се на над 7874 кв.м. Те отразяват великолепните аркади и колони на джамията и стават още по-впечатляващи при нощното осветление.

Двора е често срещан при големите джамии. Това е отворена част, обикновено с формата на квадрат или правоъгълник. Той се ползва от поклонници по време на важни ислямски молебни и събирания като Рамадан. Дворът може да събере 31 000 поклонници, а площта му е приблизително 17 400 кв.м. Не е позволено да се ходи по него, има специално оградени площадки, от които може да се снима и да стъпите за малко.

Направен е мраморни късове и украсен с красиви флорални елементи и мозайки, изобразяващи цветя, растящи в Близкия изток.

Аркадите на джамията са оградени от хиляди колони, направени от бели мраморни панели и инкрустирани с полу-скъпоценни камъни като лапис лазули, аметист, ахат, черупки от морски охлюви и седеф. Дизайна им е вдъхновен от ценената в цяла Арабия фурмова палма. Около аркадата има 1096 колони. Всяко парче е направено ръчно и инкрустирано на място, по техника използвана за пръв път през 16 век в Италия. С нея са правени и колоните в Тадж Махал в Индия.

96 колони стоят в групи по четири вътре в джамията и подпомагат структурната поддръжка на трите главни купола. Тези в главната молитвена зала са облечени с чисто бял мрамор с инкрустации във формата на лозови клонки.

В тази зала се намира и най-големия ръчно връзван килим в света. Дизайна е направен от трето поколение килимар и майстор, Али Калики. Вълнения килим е тъкан от 1200 майстора. Направата му е отнела приблизително две години, от които дизайна 8 месеца, а връзването 12. Голям е 5 700 кв.м. и е около 70 % вълна, а останалите 30 % памук.

Седем кристални полилея, направени от фирма Фаустиг в Мюнхен, се намират вътре в залите и фоайетата. Най-големия, намиращ се в главната зала, се смята за най-големия полилей на джамия и тежи приблизително 12 тона.

Две по-малки версии със същия дизайн тежат по 8 тона всеки. Четири сини полилея с близък вид и големина се намират на входовете на джамията. Най-големия от тях тежи 2 тона и е в главното фоайе.

Всички са направени от позлатена стомана и мед , а стъклени панели с камъни Сваровски са инсталирани във всички.

Преди да ви покажа невероятното нощно осветление, заради което реално бяхме избрали толкова късен час на посещение, ето още малко от джамията на дневна светлина:

Уникалното осветление е проектирано да отразява фазите на луната. Меките вълнисти облаци от синьо-сив цвят се прожектират директно върху белият мраморен екстериор, включително фасадата и куполите. Всеки ден изглежда различен от следващия тъй като осветителния цикъл започва с по-тъмни облаци, когато месеца е в началото и луната е малка. Както тя става все по-пълна така и осветлението става все по-ярко. Има 22 осветителни кули, състоящи се от редица прожектори, постигайки този изключителен ефект.

Аз бях виждала снимки на джамията, но абсолютно никоя не може да предаде истинската красота и величие , на която бяхме свидетели.

Ако искате и вие да я дивите и по светло и тъмно, препоръчвам да проверите кога ще бъде залеза по време на вашето посещение и да резервирате поне час и половина преди него. Така ще имате възможност да влезете спокойно и да снимате без да бързате. Все пак има много хора, а местата на които се правят снимките са малко и се изчаквате на опашка 🙂

С това нашата разходка до Абу Даби приключи, но набързо ще ви разкажа какво друго може да се види в столицата на Емирствата.

Най-впечатляващия музей в Близкия изток, Лувъра в Абу Даби, е място на което може да видите цялата история на човешкото изкуство, от неолита до днешни дни. Богатството и разнообразието на колекцията е невероятно. Галериите са под огромен сребърен купол, който е допълнителна причина за посещение.

Ферари Уърлд е тематичен парк, в който може да се докоснете до тръпката на Формула едно. Малките деца могат да пробват шофьорските си умения на специална писта, а големите, пристрастени към адреналина, може да пробват въртележките, които достигат до 120 км в час и се изкачват на 52 метра ( най-високата в света).

Можете да видите и колекция от коли Ферари с модели от 1947 г., както и тур из фабрика на Ферари.

Отговора на Абу Даби към дубайската Бурж Халифа е наблюдателна площадка, предоставяйки гледки от най-високата точна в града – 74 етаж на хотел Етихад. Ако не сте гости на хотела трябва да си платите вход, но вместо него може просто да си поръчате ядене в ресторанта на площадката.

Наскоро възстановения форт Ал-Хосн, известен и като Стария форт или Белия форт, е най-старата сграда в Абу Даби и една от главните туристически забележителности. Построен е през 1793 г. като резиденция на управляващото семейство и седалище на правителството. Интериора днес е музей, проследяващ историята и културата на Абу Даби.

Наследственото селище е автентична реплика на типично бедуинско селище, показващо как са живели в емирствата преди бума на петрола. Намира се на красив плажен район в града. Можете да разгледате изложби от ежедневни предмети, да видите демонстрации на предене и металообработка, както и да разберете за местната агрикултура и гмуркането за перли.

Крайбрежната алея Корниче е паралелна на едноименния булевард в северозападната част на Абу Даби. По нея има велосипедна алея, паркове, плажове, детски площадки и фонтани и е любимо място за разходки на местни и туристи.

Каср Ал Уатан е невероятна, нова и уникална забележителност в Абу Даби. Дворец, преливащ със знание, предоставяйки на света вътрешен поглед към арабското наследство и принципите, които са оформили Обединените емирства. Дворецът дава уникална възможност да се възхитите на великолепните зали и да научите повече за управляващите.

След тази красота на нас не ни остана друго, освен да се приберем обратно към Дубай и да се подготвим за следващия ден, в който аз изпълних своя отдавнашна мечта – да видя пустиня.

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.