Дубай-ден трети

Третия ни ден беше с особено емоционален за мен заряд, защото щяхме да се качим на Бурж Халифа. Ако не сте чели други мои пътеписи няма как да знаете, но аз умирам от страх нависоко. Това много рядко ме спира да се катеря, където мога, но ще прочетете за треперещите ми колене след малко.

До Буржа се придвижихме отново с метрото, като този път аз и детето влязохме във вагона, специално отделен за жени и деца. В посоката от Мол Емирейтс се пада първия, но на всяка спирка си пише кой точно е, защото може да бъде и последния. Аз държах да сме в него, защото дубайското метро няма ватмани и гледката от първия прозорец е изумителна…

А ето и гледките, като разбира се, имам и клип 🙂

Отново преминахме през дългия тунел до Дубай мол, където беше първата ни спирка преди Буржа. Мъжа ми и детето са големи фенове на всякакъв животински свят, така че нямаше никакъв шанс да пропуснем Дубай Аквариум. Но преди него и малко гледки от мола:

Дубайския аквариум и подводен зоопарк е една от най-забавните атракции в Дубай. Има капацитет да държи 10 милиона литра вода, Той е един от най-големите вътрешни аквариума в света и гордо показва чудесата на океанското дъно чрез една от най-разнообразните колекции на воден живот.

Можете да се разходите през 48 м тунел, като аквариума е над главата ви и около вас. Можете да видите пясъчни тигрови акули и скатове плуващи навсякъде. Можете също така да се гмурнете в него или да влезете в резервоар за кислород и да поплувате с акулите. Благодарение на водолазите, които видяхме да се грижат за рибите, сина ни реши, че вместо полицай като порасне ще стане водолаз и ще се грижи за риби.

Намиращ се над аквариума, Подводния зоопарк води посетителите близо до пингвини, пирани, раци, водни плъхове, морски кончета, медузи и още много. За да стигнете до него трябва само да ходите по лапичките налепени по пода на мола и ескалаторите. Много забавно беше за детето 🙂

Впечатляваща нова придобивка е крокодила Крал Крок, обявен за рядък природен феномен и едно от най-големите влечуги в света – дълъг над 5 метра и тежащ удивителните 750 кг.

Билетите за аквариума ги взехме в комбинация с посещението на Буржа, като цената беше доста добра. Ето сайта, в който може да намерите и още варианти за комбинации. След аквариума бяхме поизморени, а и все още не беше дошъл часът ни за посещение. При купуване на билет за посещение на Бурж Халифа задължително трябва да изберете период, в който ще се качите на кулата.

Отново се помотахме из мола, като този път наблегнахме на магазините за бонбони и сладкиши 🙂

Имахме още време, така се насочихме към първото за деня представление на фонтаните. Не са толкова впечатляващи колкото вечер, но отново беше прекрасно.

А ето и впечатляващата Бурж Халифа:

След почивка на сянка и още малко размотаване дойде време да се наредим и за влизане в кулата.

Входа е през мола, няма как да се объркате, табели има навсякъде. Веднага се насочвате към частта за вече купените билети и започвате да чакате 🙂 Ето това ви очаква преди проверката на багажа:

Извисявайки се на 828 м над метрополиса Дубай, Бурж Халифа е най-високата сграда в света. Проекта на тази 162 етажна кула комбинира местни влияния с авангардни технологии за да постигне висока производителност в екстремния пустинен климат.

Бурж Халифа съдържа офиси, магазини, жилищни апартаменти и хотел Джорджо Армани. Планът на долните етажи във форма на буквата Y максимизира гледките към Арабския залив.

Цялостния дизайн на кулата е вдъхновен от геометрията на местно пустинно цвете и повтарящите се форми на ислямската архитектура. Построена е от подсилен бетон и облечена в стъкло, кулата е създадена от скулптурирани обеми, подредени около централно укрепено ядро.

Освен рекордната си височина, Бурж Халифа включва нови структурни и конструктивни ефективности за да намалят използването и губенето на материал. В това се включва и вентилационната система, в която студен, по-малко влажен въздух се изтегля от върха на сградата. Тя също има една от най-големите системи за използване на кондензацията.

След като преминете скенерите ви очакват фотографи за снимка с кулата, ние ги пропуснахме. Следва изложба за строежа ѝ и няколко етажа изкачване, отново изложба и накрая асансьорите.

Бурж Халифа има най-високо качващия се асансьор – до 140 етаж. Също така скоростта му е 10 метра в секунда, правейки го един от най-бързите в света. За да достигнете до 124 етаж, където се намира и наблюдателната платформа, ще ви отнеме една минута.

На върха, наблюдателната платформа на 125 и 124 етаж, предлага на посетителите величествени и спиращи дъха гледки към Дубай. Когато сте вече горе можете да научите повече за забележителностите наоколо чрез Viewfinder. Той замества традиционните телескопи, работещи като им пуснете монета, у включва видео камера и тъч екран, който дава информация чрез прекрасни графики и 3Д анимация.

Гледките наистина са умопомрачителни, но аз щях да се гътна от страх. Честно ви казвам, краката ми се разтрепериха и напълно истински усещах, че сградата се клати. Не знам дали беше истина, но така и не можах напълно да погледна през прозорците, все се подпирах на някоя колона и не събрах сили да погледна директно надолу.

На самата платформа има доста скъп магазин за сувенири, пощенска кутия (каквато няма почти никъде в Дубай) и няколко допълнителни атракции. Такава е мост с ЛЕД панели, които имитират все едно ходите по стъклен под около кулата, който изведнъж се пука. Детето се забавляваше изключително.

Друга е прекрасна рисунка, за снимка с която имаше опашка 🙂

Няма никакви варианти за почивка като столове или пейки, освен няколко висящи кръгли фотьойла, за които отново имаше опашка 🙂

Ето и клипове на гледката:

След като ѝ се полюбувахме дойде време да слезем пак долу и да видим отново фонтаните. Както вече казах, те си ми останаха любимата забележителност, а и този път музиката на Адел и песента „Skyfall“ бяха допълнителен бонус. Няма нужда да ви казвам колко впечатляващо беше…

Въпреки,че прекарахме целия ден на едно място и не изглежда да сме правили нещо особено, вечерта бяхме просто скапани и искахме само да си легнем. Ако и вие окъснеете като нас и трябва да ядете, имайте предвид, че в мола има огромен избор за вечеря, но и адски много хора, така че се подгответе с търпение.

Това е и края на този пътепис, за този толкова вълнуващ и емоционален ден. В следващия ще ви разкажа за пътуването ни до Абу Даби и невероятната джамия Ал Заед .

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *