Бергамо

И така, след двамата месеца прекарани уж в лятна Ирландия, дойде време и за нашето истинско лято. Факта, че започваше на 15 септември, и че трябваше да летим до Сицилия изобщо не ни притесняваше…

В Сицилия бяхме идвали преди много години, само за ден и то до Етна и Таормина, а Палермо ни беше в списъка с желания от доста време. Поради неприятния факт, че директни полети на поносими цени от София не се предлагат, се наложи да летим с прекачване. Не знам дали сте чели и други публикации в блога ми, но аз наскоро открих преживяването летене с прекачване и хич не съм против него. Разбира се, много е важно да си оставите достатъчно време между полетите за да се налага да си разваляте почивката още в началото…

Та, дойде време и за нашият полет, сутринта от София към Бергамо, което се води летище към Милано. Летяхме с Раян еър и операцията ни беше вече досадно позната, все пак се бяхме върнали от Ирландия и Шотландия преди една седмица 🙂

Полета мина без проблем, дори кацнахме малко по-рано и нас ни чакаше само малка логистична програма и обещанието за страхотни пици в Бергамо.

Въпреки, че бяхме само с един малък куфар и две раници, бяхме решили, че не ни се влачи всичко това до стария град на Бергамо и искахме да ги оставим на летището. Тук е много важно да обясня как става това, ако и някой друг има желание, защото процедурата беше леко сложна.

Бергамо не е голямо летище, така че при излизане с багажа веднага се насочвате наляво и търсите гишето на Autostradale и плащате багажите си. Цената за един, независимо куфар или раница, е 5 евро за цял ден. Обаче сега следва интересното – взимате си касовата бележка, излизате навън и тръгвате из паркинга. С малко помощ от хората, работещи покрай автобусите намирате мястото и си оставяте багажа. Ето линк към него, за да не се мотаете и вие 🙂

Сега вече ни оставаше да си вземем само автобус номер 1 до Стария град. Неговата спирка се намира лесно, всички автобуси са номерирани и се виждат отдалеч. Билети може да купите или вътре в автобуса или от автомат на спирката. Цената за една посока е 2,40 евро, а за 24 часа – 5 евро. Ето тук можете да намерите информация за билети, разписание и маршрут.

Старият град на Бергамо се вижда още от летището, защото се намира на хълм, надвиснал над всичко останало. Автобуса ви качва до най-горе, но ако имате повече време можете да слезете на някоя от по-ниските спирки и да вземете фуникуляра до горе. Ние нямахме такава възможност, а и опашката беше внушителна.

Бергамо е уникален град, намиращ се в област Ломбардия, в северна Италия и се характеризира от разделените си долен и горен град, отделени от внушителни исторически венециански стени. С население от 120 000, града е четвъртият най-голям в района.

През Средновековието Бергамо е бил седалището на графовете на Ломбардия и е бил град с огромни богатства, благодарение на впечатляващите съкровища, съхранявани в него. Като независим град Бергамо бил част от Ломбардската лига и събрал войска да се бие срещу Фредерико I Барбароса през 12 век. През 19 век бил част от Австрийската империя преди да се включи към кралство Италия.

Най-важните неща, които може да видите в него са :

Пиаца Векия (Piazza Vecchia) е една от главните атракции е историческият горен град и е фантастично място, от което да започнете разходката си из Бергамо.

Заобикаляйки площада са серия от красиви сгради, включително Campanone Torre Civica, прекрасният Palazzo della Ragione и централния фонтан.

Съвсем близо до него се намира и пицария, за която бях чувала толкова много и задължително трябваше да опитаме. То е повече като заведение за бързо хранене, отколкото ресторант, но лично според мен си заслужаваше. Имаше огромен избор от пици, както и много място за сядане. Казва се Il Fornaio, ето и точното му местоположение.

Базиликата Санта Мария Маджоре – след площада , през малка орнаментирана арка се намира тази прекрасна базилика. Построена е първоначално през 12 век, но е довършена чак през 14 век заради финансови проблеми.

Фронталната фасада включва наситеност от декорации и над огромния централен прозорец се намира 3Д куб, направен от многоцветен мрамор. Църквата има два декоративни портика, които пък имат мраморни арки и детайлни статуи на различни италиански светци.

Вътре в базиликата ще бъдете впечатлени от качеството на детайла и декорациите по тавана и арките, покрити със злато и цветно фреско.

Намираща се точно отдясно до базиликата е параклиса Колеони, посветен на Марк, Йоан Кръстител и Бартоломей. Построен е като допълнение към базиликата и след като е била завършена.

Фронталната фасада на параклиса е прекрасна и включва серия от многоцветни декорации в кремаво и розово. Най-впечатляващата част е големият купол, завършващ с хексагонален шпил. Вътре в параклиса се намира свещеният олтар, посветен на тримата апостоли и включва техни статуи, заедно с различни религиозни икони.

Последната важна сграда при базиликата е уникалната Баптистерия. Тази странна структура се намира на север от базиликата и има осмоъгълна форма. Формата му е странна, защото дизайна не е бил популярен за този период.

Освен това баптистерията всъщност се е намирала вътре в базиликата, но е била преместена отвън през 1659 г. Дизайна е впечатляващ, а вътре има серия от религиозни барелефи, представящи живота на Христос.

Старият град на Бергамо е заобиколен от серия от впечатляващи венециански стени и няколко порти, които стоят и до днес, въпреки възрастта си.

Най-впечатляваща от тях е Порта Сан Джакомо – ослепителна порта от бял мрамор и палисандрово дърво, построена през 16 век като част от защитните стени. Разхождайки се до нея можете да видите модерния град и заобикалящата го провинция.

Разбира се, освен тях има и музеи, галерии и още забележителности, но ние просто нямахме време за повече. Честно казано, не знам дали града си заслужава целенасочена екскурзия, но така за полет с прекачване беше просто супер 🙂 Оставаше ни само стигането до летището, отново с автобус 1 и нетърпението за полета.

Сега ви оставям, защото следващата част от почивката ни беше в Сицилия, а там всичко заслужава да е в отделен пътепис!

Очаквайте продължението и не спирайте да пътувате!

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.