Градините Виктория Ембанкмент

Този жизнен обществен парк е част от верига открити пространства, по проект на сър Джоузеф Базелгет и е отворен през 1865 г.

Парка предлага уютна почивка от оживения Ембанкмент и шумната Villiers Street и популярен между работещите в съседните офиси като приятно местенце за обяд и малко релакс. Има тревни площи с впечатляващи цветни лехи през цялата година. Естрадата има програма със събитие през лятото и посетителите могат да поседна във шезлонги, когато ѝ се наслаждават.

Историческата Уотъргейт се намира в един от ъглите на парка, построена е през 1626 г. като вход към Темза от херцога на Бъкингам. Портата е все още на оригиналната си позиция, но коритото на реката се е променило и в момента е на около 100 м от водата.

В градините има красив мемориал на Имперския камилски взвод. Той е бил направен през 1916 г. от войници, които са служили в Галиполи на Дарданелите. Скулптор на мемориала е майор Сесил Браун, който също е бил на служба с взвода, а бронзовите елементи били излети от А.Б. Бъртън в неговата леярна. Представлява малка бронзова статуя на човек, яздещ камила върху пиедестал от портландски камък с бронзови панели от четирите му страни. Две от тях са с имената на всички 346 мъже, които са загинали по време на служба в Египет, Синай и Палестина между 1916 г. и 1918 г. : 191 от Австралия и 106 от Обединеното кралство на източната плоча, 41 от Нова Зеландия и 9 от Индия на западната. Южният панел показва двама тичащи войника, а северната – двама до камила.

Тук се намира и бронзова статуя на Робърт Бърнс, облечен в традиционни дрехи на шотландски селянин по това време , седнал на пън, докато пише. Близо до крака на фигурата има свитък с текст от поемата на Бърнс до Уилям Симпсън от Окилтрий, а отстрани има селскостопански инструмент.

Монумента на сър Уилфрид Лоусън, радикален политик, е външна скулптура от Дейвид МакГил. Алегоричните фигури, представляващи Благотворителност, Мир, Кураж и Въздържаност, стоящи отстрани на паметника били откраднати през 1979 г.

Паметника на британския икономист, политик и управник Хенри Фосет е бил предвиден да продължи да служи на хората като чешма в градината.

Мемориала Чейлесмор е със специален статут и е посветен на офицера от британската армия Хърбърт Итън, трети барон Чейлесмор. Направен е по проект на Едуин Лутюенс и е открит през 1930 г. На церемонията е бил принц Артър, херцог на Конаут и Стратхърн, третия син на Виктория. Използваният материал е портландски камък и има пейки, опрени на преграда, а пред тях е малко езерце.

Паметник на Робърт Райкс, често наричан един от основателите на неделното училище, направена от скулптора Томас Крок се намира тук. Открита е от графа на Шафтсбъри на 3 юли 1880 г., ознаменувайки един век от отварянето на първото неделно училище.

Почти три години след смъртта на легендарния композитор сър Артър Съливан, мемориала от уеслкият скулптор сър Уилям Госкомб Джон бил открит от принцеса Луиз на 10 юли 1903 г. Паметника включва плачещата муза на музиката, която е толкова разстроена, че дрехите ѝ падат докато тя се е подпряла на пиедестала. Тази разгърдена муза накарала някои критици да нарекат паметника “ най-сексуалната статуя в столицата“. Скулптурата завършва с бюст на Съливан, а на земята има маска на Пан, лист ноти от “ Владетеля на стражата“ и мандолина, надписана с името на автора на паметника.

Срещу Иглата на Клеопатра , на гърба на градианта, се намира Англо – Белгийският мемориал, известен още като Белгийският благодарствен мемориал или Мемориала на белгийските бежанци. Той е дар от Белгия като знак на благодарност за помощта на Обединеното кралство по време на Първата световна война, и по-точно за приютяването на хиляди белгийски бежанци, които избягали от войната.

Плановете за този паметник били предложени от група белгийци през 1916 г., като е трябвало да бъде обществено спонсориран. Дизайна е на сър Реджиналд Блумфилд. Главната му особеност е централната бронзова скулптура от Виктор Русо, който е прекарал време като бежанец в Лондон по време на войната. Тя представлява белгийска жена, придружена от момче и момиче, носеща гирлянд цветя. Бронза стои върху плинт , на който стои надписа “ На британската нация от благодарния народ на Белгия , 1914-1918″.

Централната група е приютена под завита стена от портландски камък, който държи още две релефни скулптури ( вече доста остарели), представляващи Справедливостта и Честта. Стената има също така венци и девет хералдически щита, представящи провинциите на Белгия – Брабант, Антверпен, Лиеж, Хайнаулт, Намур, Лимбург, Люксембург, Източна Фландрия и Западна Фландрия.

Вандали повредили паметника през юли 1920 , още докато бил строен, и за определено време бил пазен от пазач. Открит е от принцеса Клементин от Белгия с церемония на 12 октомври 1920 г. На нея присъствал и министър-председателя на Белгия Делакроа, а подаръка бил формално приет от лорд Кързън. Като отговор, подобен мемориал бил издигнат в Брюксел през 1923 г., по дизайн на бритаснкия скулптор Чарлс Сарджънт Ягер.

А ето и точното място на градината :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *