Иглата на Клеопатра

Иглата на Клеопатра в Лондон е един от три подобни египетски обелиска и се намира до градините Виктория Ембаркмент, съвсем близо до моста Голдън Джубилий. Бил е подарен на Обединеното кралство от владетеля на Египет, Судан Мухамед Али през 1819 г. в чест на победите на лорд Нелсън при Битката за Нил и на сър Ралф Абъркромби при Битката за Александрия през 1801 г. Въпреки, че британското правителство приело жеста, отказало да заплати за транспорта на обелиска от Египет.

Направен е от червен гранит, висок 21 м, тежи около 224 тона и е надписан с египетски йероглифи.

Първоначално обелиска е бил издигнат в египетския град Хелиополис по заповед на Тутмос III около 1450 пр.Хр. Тутмос накарал да се издълба по една колона с йероглифи на всяка страна на обелиска. Другите надписи били добавени около 200 години по-късно от Рамзес II за да ознаменува военните си победи. Те са отново в колони от всяка страна и ограждат старите надписи. Обелиска бил преместен в Александрия и сложен в Цезариума – храм построен от Клеопатра в чест на Марк Антоний, но бил бутнат скоро след това. Бутането му имало неочакван ефект – понеже бил покрит с пясък , времето не оставило почти никакви следи върху йероглифите.

Обелиска останал в Александрия до 1877 г., когато сър Уилям Джеймс Ерасмус Уилсън, изтъкнат анатомист и дерматолог, спонсорирал транспорта му от Александрия до Лондон за сумата от 10 000 лири, която по това време била доста колосална. Бил изваден от пясъка, в който лежал почти 2000 години и бил поставен в огромен железен цилиндър.

Цилиндъра бил кръстен „Клеопатра“ и бил един вид понтон, който бил влачен от кораба „Олга“. Усилието за малко щяло да завърши с трагедия, когато на 14 октомври 1877 г. се извила буря в Бискайския залив, корабът започнал силно да се люлее и станал неуправляем. Капитан Бут (капитана на кораба) докладвал, че „Клеопатра“ е изоставен и потънал, но тя останал на повърхността , носейки се из залива и след четири дни била открита от испански риболовци и след това спасена от глазгоуския параход „Испания“ и закаран за поправка. Гребния влекач „Англия“ на компанията Уилям Уоткинс, под командването на капитан Дейвид Глу, бил натоварен със задачата да докарат „Клеопатра“ до Темза.

Дървен модел на обелиска бил сложен пред Парламента, но мястото било отхвърлено като неподходящо, така че лондонската Игла била най-накрая издигната на сегашното си място на 12 септември 1878 г.

При издигането му през 1878 г. била поставена времева капсула в предната част на пиадестала, съдържаща : 12 снимки на най-красивите английски жени по това време, кутия фиби, кутия пури, няколко лули, комплект от имперски тежести, бебешка бутилка, няколко детски играчки, самобръсначка, хидравличен кран и няколко парчета от кабела, използван за издигането на монумента, почти еднометрово негово бронзово копие, пълен комплект съвременни британски монети, рупия, портрет на кралица Виктория, написаната история за транспорта на обелиска, планове на паус, превод на Библията на няколко езика, копие от Йоан 3:16 на 215 езика, копие на Алманаха на Уитакър, ръководство за влаковете Бродшоу, карта на Лондон и копия на 10 ежедневни вестника.

Иглата на Клеопатра е оградена от два фалшиви египетски сфинкса, по проект на архителкта Джордж Джон Вулиями. Те са отляти от бронз и имат надписи с йероглифи, които казват “
netjer nefer men-kheper-re di ankh“ или “ Добрият бог, Тутмос III, даде живот“. Сфинксовете гледат към обелиска, а не го пазят, заради грешното си поставяне, трябвало е да са обърнати обратно. На 4 септември 1917 г., по времето на Първата световна война, германски бомба паднала съвсем близо до Иглата. Като възпоменание на този момент повредата не е поправена и до ден днешен и ясно се виждат дупки от шрапнели и драскотини на десния сфинкс.

Ето го и точното място на обелиска :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *