Ковънт Гардън

Централният площад в района Ковънт Гардън е наречен за по-просто Ковънт Гардън или Ковънт Гардън пиаца за да се различава от заобикалящата го едноименна част. Проектиран е и създаден през 1630 г. и е бил първият модерен площад в Лондон – първоначално бил празно, открито място с ниски парапети. След 1635 г. тук е имало много частни домове, включително и на аристократи. Пазара, който се провеждал тук започнал от южната страна, а до 1830г. настоящата сграда била построена. Мястото е популярно сред уличните артисти, които трябва да се явят прослушване при собствениците за да могат да си осигурят място на площада.

Koвънт Гардън е бил дом на пазари в продължение на векове преди на някой да му хрумне за построи сграда, която да ги приюти. Първата информация за мястото датира още от 1654 г. Тогава пазара е бил по-скоро сбирщина от различни продавачи на храна отколкото официален пазар, но започнал да се развива бързо, завземайки почти целия площад. До 1667 г. когато Комисията за пътища и канализация сериозно започнала да разглежда проблема с големия боклук, оставян от търговците.

През май 1670 г. собственика на площада, петият граф на Бедфорд , придобил патент, който узаконил пазара, получавайки правото, той и наследниците му, да събират търговци всеки ден освен неделите и Коледа и, по-важно, да взима такса за това събиране. Двете главни правила на патента били, че можело да се продават само плодове, цветя, корени и билки и, че пазара не можел да излиза от рамките на площада. Годишният доход, получаван от наеми се вдигнал от 5 лири през 1670 г. до 2 500 през 1798 г.

До средата на 18 век пазара започнал да става жертва на собствената си популярност. През 1748 г. група местни жители подали петиция за да се оплачат от „неудобствата от пазара“. Те били притеснени от шума, вонята, задръстените улици и нелегалната продажба на алкохол.

През 1828 г., политика от партията на вигите Джон Ръсел, шести херцог на Бедфорд, тъпкан с пари от продажбата на земя близо до Странд, подал молба до правителството за подобрения и регулация на пазара. Молбата била удоволетворена и позволила на херцога да бутне клошарските сергии по площада, да построи подходяща сграда и да направи регулирана система за наемите. Архитекта, Чарлс Фоулър, подходил доста революционно за времето си и вместо да направи сградата наподобящава замък от приказките или готическа катедрала, се концетрирал върху дейността, която щяла да се извършва вътре и да бъде удобна за това.

Пазарът отворил врати през май 1830 г. След като мястото било по-добре организирано икономически и наемите установени, Бедфорд започнал сам да събира парите вместо да включва посредници. Tълпи се събирали на атрактивния и добре управляван пазар и херцога започнал да прибира дивидентите. Чарлс Фоулър пък станал експерт в пазарни сгради и проектирал едни от най-добрите образци за епохата си.

Били добавени нови сгради – Цветната зала , пазара Чартър, а през 1904 г. и Джубилий маркет за чуждестранни цветя, построен от Кубит и Хауърд.

До края на 1960 г. задръстванията започнали да създават проблеми за пазара тъй като изисквал все повече и повече камиони за доставки и дистрибуция. Започнало да се разисква ремонтиране на мястото, но местни жители започнали протести и през 1973 г. постигнали премиера Робърт Кар да даде специален статус на дузина сгради по площада и така попречили на всякакви планове за строителство. Следваща година пазара се преместил на ново място – Ню Ковънт Гардън Маркет, на около 5 км на юго-запад. Централната сграда отворила отново врати, но този път като търговски център през 1980 г. с кафенета, барове, малки магазини и пазар за ръчно правени стоки, наречен Епъл Маркет.

Първият път, когато посетих пазара имах удоволствието да разгледам зашеметяваща изложба на цветя . Беше прекрасна и определено нещо, което виждах за първи път.

Ако сте в Лондон през ноември или декември задължително включете в плановете си Ковънт Гардън, независимо дали ще го посетите денем или вечер. Ще видите едни от най-красивите коледни украси в Лондон, както и в света.

Ето и точното място на площада, а ако решите може да го съчетаете с посещение на Музеят на транспорта или Кралската опера, които се намират в двата му края.

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *