Научният музей

Научният музей е важен и огромен музей, намиращ се на Exhibiton Road в Южен Кенсингтън, Лондон. Основан е през 1857 г. и в момента е една от най-големите туристически атракции , привличащи над 3.3 милиона посетители годишно.

Както и другите обществено финансирани музеи, Научният има безплатен вход , но временните експозиции са платени.

През 1857 г. е основан един музей под ръководството на Бенет Удкрофт, като са взети експонати от Кралското общество за изкуства и от Голямата изложба . Той е включвал както сегашния Научен музей , така и Виктория и Албърт. Тези експонати представлявали колекция от машинарии, която се превърнала в Музея на патентите, а по -късно и в различни експозиции. Тя е една от най-големите забележителности в сегашния музей, като е добавена към него през 1883 г.

През 1885 г. научните колекции били обявени за отделен музей и преименувани, а през 1893 г. им бил назначен и отделен директор. Колекциите с изкуство пък се превърнали в сегашния музей Виктория и Албърт.

Днешните предели на музея, по дизайн на сър Ричард Алисън, били отворени за публика на различни етапи между 1919-1928 г. Сградата била известна като Източното крило, а строежа ѝ започнал през 1913 г. , но временно бил спрян по време на Първата световна война. Както и името подсказва, сградата е трябвало да бъде част от много по-голям проект, който никога не се реализирал. През 1931 г. отворила революционната за времето си “ Детска галерия“ с интерактивни изложби . Различни зали са добавяни чак до 2000 г., когато се открива Посрещащото крило, а музея достига чак до Queen’s Gate .

В момента Научния музей помещава колекция с над 300 000 обекта, включително Локомотив – ракета на Стивънсън , Пуфтящия Били ( най-стария оцелял парен локомотив, построен през 1813 г. ), първият самолетен двигател, реконструкция на модела на ДНК на Франсис Крик и Джеймс Уотсън, работещ калкулатор от Чарлс Бабидж от 1822 г., първия прототип на Часовника за дългото настояще ( часовник , конструриан да отмерва времето за 10 000 години ) и документи от първата пишеща машина.

Освен тях има стотици интерактивни изложби . Най-скорошната добавка е IMAX кино, прожектиращо научни документални филми, повечето 3D .


Ето и по-подробен план какво може да видите на всеки етаж :

Етаж -1

Тук се намира най-любимата част на децата – Градината, където могат да играят с всякакви интерактивни играчки, да се катерят, строят кули и най-интересното – водна част, където има различни клапи, по-високи и по-ниски нива и могат да се научат как тече водата .

Тайният живот на дома – развитието на домашните предмети и уреди . Тук може да се видят обекти от 18 до 20 век, както и ключове от древен Рим.

На този етаж има кафене, както и специално място за хранене, ако си носите вие .

Етаж 0

Създаването на модерния свят – тук се показват едни от най-забележителните обекти на музея .Може да видите команден модул на Аполо 10, парните локомотиви, ДНК модела и първия компютър на Apple .

Също така тук се намира и пеницилин от лабораторията на Флеминг, порцеланова купа спасена от Хирошима и часовника, който ще показва времето още 10 000 години.

В тази галерия можете да проследите културната история на индустриализацията от 1750 г. до наши дни .

Парната зала – проследява се забележителната история на парата и как тя е оформила света , в който живеем днес. Тя е била движещата сила на британската индустрия в продължение на 300 години. Без парата, индустриалната революция е нямало да се случи. Дори днес, парата осигурява 75 % от електричеството, което ползваме всеки ден.

Изследване на Космоса – тук се намира реплика в реален размер на „Орел “ – совалката закарала астронавтите Армстронг и Олдрин до Луната през 1969 г. Също така може да се видят изложби и да разберем как се диша, пие , яде и се ходи до тоалетна в космоса.

Това е камък от Луната
Тук децата се опитват да завъртят винт в гайка с реплика на ръкавици на астронавтите

От тавана висят две истински ракети – британската Черна стрела и американската Скаут.

Може да се проследи и историята на космическата ера, започнала през 1957 г. със изстрелване на Спутник и да се види реплика в реален размер на модула Хиуген, който кацна на Титан през 2005 г. , както и модел на совалката Бийгъл 2 Марс.

Моделна капсула – специално място, където децата може да изследват вълнички във вода без да се мокрят, да създават симетрични картини на тъч – екрани, да следват следи от роботи и много други. Изложбата ги насърчава да разберат и копират различни модели или да създават изцяло нови.

Утрешния свят – тук може да видите науката от всеки ъгъл – от най-новите и интересни джаджи до специални изложби по важни теми .

На този етаж се намира и киното, както и два ресторанта и магазин за сувенири .

Етаж 1

Предизвикателството на материите – можете да се разходите по стъкления висящ мост, простиращ се над главната зала или да видите исторически съкровища, както и странни предмети като стоманена сватбена рокля . Също така могат да се видят арт инсталации от целия свят .

Кой съм аз ? е изложба, която ви кани да изследвате науката за това кои сте вие чрез интригуващи обекти, провокативно изкуство и изложби, които могат да се пипат. Може да откриете как би звучал гласа ви , ако бяхте от друг пол, да видите как би изглеждало лицето ви когато остареете или да събере ДНК за да хванете престъпник в чисто новата интерактивна изложба . Също така може да откриете кои характеристики правят човека толкова успешен вид , като интелигентност, индивидуалност и език .

Останалата част от етажа в момента ( края на 2018 г. ) е затворена за подновяването на Медицинската изложба .

Етаж 2

Музея на часовникаря – колекцията включва над 1000 ръчни часовника, 80 стенни. 25 морски хронометри и няколко слънчеви часовника, както и примери за ръчно гравиране, показвайки историята на развитието на часовниците и производството им в Лондон от 1600 г. до сега.

Математиката в галерията Уинстън – тази дръзка и провокираща размисли галерия, проектирана от Заха Хадид , изследва фундаменталната роля на математиците, техните инструменти и идеи, които са повлияли на създаването на света, такъв какъвто го познаваме.

Информационната ера – преживейте отново важни моменти от историята чрез очите на тези, които са открили, управлявали или са били засегнати от новата вълна на технологията, от първото излъчване на ББС радио през 1922 г. до зората на дигиталната телевизия .

Може да откриете как безжичната технология е спасила много животи на Титаник и е позволила новините за трагедията да се разпространят по света за часове.

Атмосферата – тази галерия е вълнуващо място, където можете да разберете климата – как работи , какво се случва в момента и какво може да се стане в бъдеще . Да разкриете тайните на ледените шапки и сталагмитите, а след това да се насочите към бъдещето и да се удивите на последните идеи за живот с по-малък разход на въглерод .

Етаж 3

Летене – от най-ранните мечти на човечеството да полети до огромните сегашни самолети, тук може да откриете историята на авиацията . Повдигнатите пътеки ви позволяват да се доближите максимално до самолетите, висящи от тавана .

Може да разгледате експонати от първите дни на авиацията , включително най-автентичния моноплан в света от 1909 г., самолета на Ейми Джонсън и „Викър Вими“, който пръв прекосява Атлантика през 1919 г.

Проектирай своето бъдеще – тази изложба е специално за тинейджъри, които мислят за бъдещето, където предизвикателства, игри и филми им помагат да разберат какво правят инженерите – и дали тази професия би била подходяща за тях . Може да проектират космически кораб, електрически и железопътни мрежи .

Интересна част е и играта FutureVille , в която може да изучавате град от не много далечното бъдеще и да се запознаете с хора, които проектират на места, които не очаквате – от болници до Холивуд.

Ако се изморите да разглеждате има няколко места, където може да похапнете или да изпиете едно кафе . И, разбира се, да не забравяме сувенирния магазин, който е огромен и много опасен за портфейла ви 🙂

Музея работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. като може да го съчетаете или с Природонаучния или с музея Виктория и Албърт . Пак казвам, че вход няма, въпреки че сте свободни да направите дарение . Намира се и съвсем близо до Хайд парк, така че възможности за съчетаване много .

Все пак, ако сте с деца, ви съветвам да си отделите повече време, защото възможността те да са запленени и да не можете да си тръгнете с часове е сериозна . Затова елате по-рано и по възможност в работен ден 😉

Ето и точното му разположение, за да може да планирате по-лесно как да стигнете до тук :

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *