Брайтън, втора част

Първата част 

След около час искрена забава и ядене на невероятно вкусни понички на кея тръгнахме към най-голямата изненада, поне за мен, в Брайтън. Но всяко нещо с времето си, за да стигнем до нея минахме покрай Военния мемориал на града. Сигурно всеки посетил Англия е забелязал, че много почитат жертвите от Първата световна, а особено след като 11.11 ( Деня за помен ) беше толкова скоро навсякъде можеха да се видят венци от червени макове.

Паметника е направен е да прилича на римска водна градина и има три части : плитък басейн и фонтан, редица колони по северната страна на басейна , включващи малък олтар и два бронзови  пилона . Погледнат от юг, реда колони има над него панел с изписани : “ Открити морета / Северни морета /  Местни морета / Арктическо Балтическо / Средиземно / Франция / Фландрия / Палестина / Месопотамия / Русия / Италия / Македония / Дарданелите „. Пилоните са посветени на 2597 мъже и трите жени от Брайтън, които са загинали в Първата световна война .

Tочно зад него е и моята изненада – Royal Pavillion , или Кралския павилион 🙂 Една невероятна сграда, неприличаща на нищо видяно от мен досега в Англия, а и надхвърлящо по красота много други дворци из цяла Европа. Бях гледала снимки от него, но това, което видях на живо беше изумително, явно магията може да се усети само на място. Естествено, вътре не се разрешава да се снима, така че ще използвам снимки от интернет за да илюстрирам разказа си, но ви препоръчвам горещо да отидете и да го видите при първа възможност. Никога не съм очаквала, че тук, в тази държава, има такова бижу, посветено на Азия.

В средата на 1780-те Джордж, принца на Уелс, наел малка къща над модната крайбрежна алея в Брайтън. Брайтън се развил от малко западащо рибарско селище до популярен морски курорт за богатите и известни, който освен всичко бил и толкова близо до Лондон. Принцът бил посъветван от лекари да дойде тук заради прекрасния климат и да опита лечението с морска вода.

Брайтън веднага допаднал на Джордж, който бил суетен и екстравагантен човек, със страст към модата, изкуството, архитектурата и добрия живот. Той се бунтувал срещу строгото си възпитание и се хвърлил в живот пълен с пиене, женкарство и хазарт. Комбинацията от декадентски живот и любовта му към изкуството довела до тежки лични дългове. През 1787 г. след много молби и обещания от принца, парламента се съгласил да погаси дълговете му и дори да увеличи дохода му.

Джордж наел архитекта Хенри Холанд да превърне наетата му къща в скромна вила, която станала известна като Морския павилион. Чрез любовта си към мистичния ориент, Джордж богато украсил къщата си като специално избрал китайски мебели и предмети, както и ръчно рисувани китайски тапети.

През1811 г. Джодж бил титулуван принц – регент, защото баща му Джордж III, бил признат за неспособен да управлява. По това време Морския павилион бил скромна по размери сграда, неподходяща за приемане на големи социални събития и забавления, които Джордж толкова обичал. През 1815 г. Джордж възложил на Джордж Наш да превърне скромната вила във величествения ориенталския дворец, който виждаме днес.

Принцът станал крал през 1820 г. Въпреки това, заради увеличените отговорности и лошо здраве, след като интериора на Кралския павилион бил довършен през 1823 г. той го посетил само още два пъти. След смъртта му бил наследен от по-малкия му брат , Уилям IV.

Той бил популярен крал и продължил да посещава павилиона. Въпреки това, той се оказал неподходящ за семеен монарх и трябвало да бъдат добавени допълнителни стаи за кралица Аделаида и нейното домакинство, които обаче не са оцелели до наши дни.

Крал Уилям умира през 1837 г. и е наследен от племенницата си Виктория. Тя посетила за пръв път павилиона през 1837 г., но липсата на място и спомена от екстравагантния и снизходителен по-голям чичо карали Виктория да се чувства неудобно. Заради постоянното увеличаване на нейното семейство Кралския павилион не могъл да поеме всички нужди на кралицата и тя го продала на град Брайтън за 50 000 лири през 1850 г., като преди това взела абсолютно всичко от двореца, включително интериорни декорации, мебели и принадлежности за да ги ползва в другите си резиденции.

Брайтън продължил да се развива през средата на 19 век и откриването на новата влакова линия до Лондон ознаменувала началото на масовия туризъм в района. Жителите на града били наясно с икономическото и символично значение на бившия дворец. Само година след закупуването му , стаите от приземния етаж били реставрирани в близък, но не толкова разточителен стил и двореца отворил врати за публика.

През 1864 г. Виктория върнала много от предметите – полилеи, картини, мебели.

По време на Първата световна война Кралския павилион бил използван като болница за индийски войници. Като резултат интериора бил променен, често повреждан и цялостно занемарен. През 1920 г. започнала програма за реставрацията му , която продължава и до днес.

Можете да го посетите всеки ден срещу 13,50 паунда, ако закупите билетите онлайн имате един паунд отстъпка. Но веднага давам съвет – ако идвате с влак има промоция 2 за 1 , което значи, че можете двама човека да влезете на цената на един, ако имате редовен билет за влак за същия ден и ако сте си разпечатали ваучер от този сайт . Има и други оферти, от които може да се възползвате, за различни градове в Англия , не само Брайтън. Ние я използвахме и мога да потвърдя, че всичко е точно и няма нищо трудно 🙂

Та, да започвам и с умопомрачителната разходка из интериора на двореца. Ще описвам залите по реда, по който ги видяхме ние. Пак напомням, че снимането не беше разрешено и снимките са от нета 🙂

Първата зала, която ни посрещна е Октагоналната зала и входа. Тук са били посрещани гостите на Джордж IV, като украсата нарочна е по-скромна. Колкото по-навътре влизате в двореца, толкова по-пищна е тя .

Дългата галерия – тази богато украсена зала е обзаведена с микс от истински и имитация на бамбук, включително и стълбищата в двата ѝ края, направени от ковано желязо, покрити с имитация на бамбук . Била е използвана за игра на карти, разговори и музикални представления.

Банкетната зала – това е един от най-невероятните интериори в Кралския павилион, създадена като драматичен декор за гостите на краля. Най-интересен тук е полилея, който е дълъг девет метра и тежи тон. Държи се от ноктите на сребърен дракон, спускащ се от върха на тавана.

Голямата кухня – тази кухня е била изключително модерна за времето си, с висок таван и декоративни медни „навеси“, които поемали топлината, миризмите и парата. Храната за много изискани банкети била приготвена тук, като някои били с менюта от по 60 ястия. Структурните железни колони, маскирани като палми са като ехо на другите екзотични декорации. Важно е да се отбележи колекцията от над 550 медни прибори, които са били част от домакинството на Апсли Хаус и са много близки  до тези, които са се ползвали в павилиона.

Забравих да напиша, че двореца беше украсен за Коледа и във всяка стая имаше елха, подбрана тематично. Ето тук успях да намеря снимка от кухнята.

Галерията на банкетната зала – след вечеря гостите се оттегляли към галериите за игра на карти и питие. Понякога килимите били махани, а подовете били обработвани за танцуване. Tрябва да се обърне внимание на дивана с делфини – прекрасен пример на мебел от периода на регенството. Tук се вижда на преден план :

Салонът е една от най-старите части на павилиона. Декорацията му е променяна няколко пъти между 1787 г. и 1823 г. Последната реставрация е приключила тази година и може да се види едва от септември месец.

Следваща е галерията на музикалната зала, където също като тази на банкетната зала, декора е в контраст с пищността на големите зали.

Музикалната стая е най-богато украсената и показва голямата страст на Джордж IV към музиката. Изключителния дизайн е създаден от Фредерик Грейс. Богатите червени и златни тапети са върнати от Короната през 1860 г., но комина, рамката на огледалото, пердетата и килимите са скорошни копия на оригиналите. Стаята е била реставрирана няколко пъти, след палеж през 1975 г. и буря през 1987 г. Тук беше единственото място, където можеше да се правят снимки и то само защото домакините бяха подготвили прекрасна коледна украса, специално подбрана за децата .

Кралските апартаменти – по време на трансформацията на павилиона от Наш, спалнята на краля била преместена от първия на приземния етаж за по-лесен достъп , по това време краля бил с наднормено тегло и страдащ от подагра и воднянка. Тези частни стаи били предвидени повече за комфорт и удобство, отколкото за публично представяне. Леглото е направено за краля за личните му апартаменти в Уиндзор и е дадено назаем от кралицата.

Стаите на братята на краля – през ранните 1990 г. дизайна на Робърт Джоунс бил пресъздаден отново, включително жълтия тапет с дракони и китайските картини.

Апартаментите на кралица Виктория – реставрирани в началото на 1990 -те тези стаи представят апартамента на кралицата между 1837 г. и 1845 г. Показани са стаята на Виктория, на прислужницата ѝ и тоалетна. Тук елхата беше украсена с играчки-птички, които пееха . Хем свързваха украсата на стаята с тапетите, хем бяха страхотна атракция за децата.

Южните галерии – това били стаите за закуска за гостите на принц -регента.

За съжаление снимките не могат да предадат невероятната красота , която видяхме, за нея ни остават само спомените 🙂

След двореца единствената останала забележителност в списъка ми бяха едни много симпатични цветни бараки на брега на морето, само че на около половин час пеша от нас. Това не е голям проблем по принцип, но сега валеше дъжд … Почудихме се какво да правим, но докато се чудихме то все, че понамаля 🙂 Разходката до и по плажа беше много приятна, хората са си направили алея , която е далеч от колите и предлага чудесни гледки. Освен тях, разбира се имаше и много графити.

На плажа има и друга голяма атракция, която ние не посетихме, но видяхме отвън – Britishairways i360 . Това е стъклена елипсовидна капсула, която ви качва на 137 м височина, от където може да се възхищавате на невероятната гледка. Цената на място е 16,50 паунда, а онлайн е 14,85 . Всички подробности можете да разгледате в сайта ѝ.

От целия плаж могат да се видят останките на изгорелия през 2003 г. западен кей. За почти век и половина той е бил най-известния кей в Англия. Популярен заради прекрасния си архитектурен стил и посещаван от милиони. Дори и сега , със скулптурните си останки, хвърлящи зловеща красота върху бреговата ивица, кея е най-сниманата сграда в Брайтън.

Горе-долу по средата на дължината на плажа се намира и естрадата на Брайтън, която е построена през 1884 г. Сега се ползва за концерти, както и за частни събития като сватби и партита .

След нея вече ни очакваха само колибките, които дори и в смрачаващото се дъждовно време изглеждаха очарователно.

Така приключва и разказа ми за Брайтън, който определено остави прекрасни спомени в сърцето ми. Тръпна в очакване на новите ни срещи, дано да бъдат в по-хубаво време 🙂

П.П. Само да не забравя, пускам карта с отбелязани забележителностите, които видяхме, дано ви е полезна и на вас.


 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *