Хам хаус енд гардънс

Ham house беше втората спирка от първият ден , изцяло зает от Open House London . Тук съм писала какво точно е това и как да се включите и вие в него . С две думи -входа беше безплатен, а така или иначе имението е доста далеч от центъра на града и едва ли щяхме да се замъкнем друг ден до него .

Намира се в район Ричмънд, на брега на Темза и представлява имение от 17 век с рядка и уникална атмосфера . Построено е от упоритата херцогиня на Лодърдейл и нейния съпруг, херцога, които заедно превърнали Ham House в едно от най- величествените Стюардски имения в Англия .

Известно по цял свят с великолепната си колекция от картини, мебели и текстил, събирани през последните 400 години. Част от уникалните обекти са рядък китайски чайник, за който се твърди, че е използван лично от херцогинята и екзотичен шкаф от слонова кост . На имението му се носи славата , че е едно от най-обитаваните от призраци в Кралството . Някои посетители твърдят, че са усещали призрачен аромат на сладкия вирджински тютюн за лула, който херцога е ползвал след ядене в трапезарията , студени места из къщата , звуци от стъпки и странни силуети . Историята с призраците е много интересна и богата, но за да не ви стряскам пускам линк за по-безстрашните 🙂

Задължително посетете стаите под стълбите, включително и банята, в която има дървена вана и легло, показващи какво е било къпането преди да стане ежедневна дейност .

А това е само част от впечатляващия интериор :

Ето и  малко от впечатляваща колекция на имението :

Навън ви очаква официална градина от 16 век, наскоро възстановена . Включва градина за кухнята, напомнящия на  лабиринт “ Пущинак „, няколко летни къщи и много красиви места, идеални за пикник .

А това пък е “ Пущинака “

Кухнята :

Кафенето “ Оранжерия “ в градината сервира лек обяд и чай. Намира се в един от първите примери за оранжерия, въпреки че сградата не е била особено подходяща за растения заради малките си прозорци и съвсем недостатъчнатс светлина, която не е достигала до портокаловите и лимонови дръвчета.

Мандрата на имението също е интересна 🙂

Стандартната цена за посещение е 10,80 паунда , а на сайта им може да разберете допълнителна информация и дали ще има специални събития по време на визитата ви .

 

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.