Кенсингтън гардънс

Градините някога са били част от Хайд парк, който е построен от Хенри VIII през 1536 г. за да се използва за лов . Разделен е през 1728 г. по желание на кралица Каролина и по дизайн на Хенри Уайз и Чарлс Бриджман е направена градина, с модерни черти, включително Кръглото езеро, официални алеи и потъналата Холандска градина. Той е един от осемте кралски парка в Лондон и заема почти 1100 декара .

Частта на езерото “ Серпентина “ в градините Кенсингтън е наречено “ The Long Water “ ( Дългата вода ). В неговия край се намират „Италианските градини „, които са построени през 1860 г. Облика им се дължи на Озборн хаус , където кралското семейство на Виктория е прекарвало ваканциите си . Принц Албърт бил запален градинар и направил италиански градини там, с всичките им тераси, фонтани , урни и геометрични цветарници. По-късно прокарал същите идеи и в Кенсингтън .

Moже да видите инициалите на Виктория и Албърт на една от стените на помпената станция, в северната част на градините . Тази сграда преди е помещавала парен двигател, който е управлявал фонтаните – колоната на  покрива е хитро прикрит комин . Огняр се грижел двигателя да работи цялата съботна нощ, за да е сигурно че в неделя ще има достатъчно тяга, за да може фонтаните да работят .

В градината може да видите и паметник на създателя на ваксината срещу дребна шарка – Едуард Дженър

Ако тръгнете да се разхождате по брега на Серпентината освен красивите гледки може да видите и статуята на Питър Пан, която се намира на точното място, където Питър спира лодката си в историята “ Малката бяла птица“. Автора на героя, и местен жител , Дж.М. Бари бил вдъхновен от градините Кенсингтън. Той поръчал статуята, която стои на мястото си от 1912 г.

Малко по-нататък  може да видите и “ Арката “ на Хенри Мур . 6 метровата травертинова скулптура е сложена тук през 1980 г. от световноизвестния художник .

След като разгледате езерото се отклонете леко в ляво и ще видите Храма на Кралица Каролина – класическа лятна къща , която е построена през 1734 -35 г. за да може кралицата да се любува на езерото . Някои от графитите в къщата датират от 1821 г., когато парка за първи път е отворен за посетители .

Близо зад храма е паметника на физическата енергия – бронзова статуя на конник и е от британския художник Джордж Фредерик Уотс . Статуята е алегория на човешката нужда от предизвикателства .

Ако продължите само направо ще видите и монумента на  Джон Ханинг Спек , изгледователя открил езерото Виктория и водач на експедиции до делтата на Нил .

От тук вече ще може да видите и двореца Кенсингтън, за който малко съм писала тук .  Сега ще ви разкажа повече 🙂

В момента двореца е официалната лондонска резиденция на херцога и херцогинята на Кеймбридж, или както повечето хора ги знаят – Кейт и Уилям . Други живущи са Хари и Меган, принц и принцеса Майкъл от Кент, херцога и херцогинята на Кент и херцога на Глостър .

Някои части на двореца са отврени за поесещения – може да разгледате кралските апартаменти и градините . Има и гостуващи изложби и кафене . Входа е 19,50 лири, за деца под 16 години – 9,70 .

Историята на двореца започва с крал Уилям и кралица Мери, които молят архитекта на катедралата “ Сейт Пол “ да превърне къщата Нотингам в дворец. Задължително е било двореца да се направи евтино, затова сградата е от тухли, а не от камък. Кралица Виктория е родена тук и е живяла до 1837 г. Даяна също е имала апартамент в двореца от 1981 г. до 1997 г.

На тази снимка се вижда и статуята на кралица Виктория , която е по дизайн на дъщеря ѝ , херцогинята на Аргил и показва Виктория в дрехите ѝ от коронацията през 1837 г., когато е била само на 18 години .

Ако от тук тръгнете наляво скоро ще забележите естрадата на парка, която се намира тук от 1931 г. и е в регентски стил с осем деликатни железни колони, които поддържат покрив във формата „S“ . Твърди се, че така има по-добра акустика .

Близо до двореца се намира и мемориала на съпруга на Виктория – принц Албърт, за него също съм писала в по-горе дадения линк и то доста подробно, затова сега само ще го опиша с няколко думи . Албърт умира през 1861 г.от тиф , а паметника е открит през 1872 г. Вдъхновен е от серията кръстове Елинор от 13 век, както и други статуи в Единбург и Манчестър и е един от най-големите и впечатляващи викториански паметници . Възхвалява страстите и интересите на принца, а самият той е изобразен да държи каталога на Голямата изложба от 1851 г., чиято е била негова идея и е помогнал да се организира .

На всеки ъгъл около него стоят мраморни фигури, символизиращи Европа, Азия, Африка и Америка , по-високо има пък алегории на производството, търговията, земеделието и инженерството . Най-отгоре паметника е украсен с позлатени бронзови статуи на ангели и добродетели .

По цялата основа са изобразени художници, поети, скултури, музиканти и архитекти, показващи любовта на Албърт към изкуството . Има 187 прекрасни издълбани изображения във фриза .

 

Точно до входа на площадката се намира и още една странна забележителност – Елфския дъб . Това е скулптура, направени от кухия ствол на дъб и гравиран с фигурки на феи, елфи и джуджета . Скулптура е Ивор Айнс и стои тук от 1930 г., като дървото е донесено от Ричмънд парк. Дървото краси корицата на албума на Пинк Флойд , Ummagumma .
За край на тази публикация ще сложа карта на всички забележителности, описани тук и примерен маршрут ( линка е под снимката ), за да не ви се налага и на вас да се ровите за всяко нещо 🙂 Не се сетих да го направя за Хайд парк , но и това ще го поправя скоро .
До нови срещи с хилядите лондонски забележителности и очаквайте включване от мен скоро 🙂

Author: marinelapetrunova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *