Пловдив / PloveDIV

Наскоро установих, че независимо от голямото ми желание, свободното ми време се е свило до минимум и , очевидно, пътеписите ми няма да следват хронологично пътуванията, а моментното вдъхновение .

Точно това вдъхновение ме кара да пиша сега, два дни след уикенда ни в Пловдив.

Била съм в този град милион пъти, и както повечето хора, имам роднини и приятели там, но този път повода беше служебен. Никога не ми се беше налагало да търся хотели в града и  с прискърбие установих, че цените хич не са ниски. Поради тази причина се наложи да погледна и друг вариант – апартаменти в Booking. До сега винаги съм резервирала за чужбина, но и за тук се оказа не лош вариант. Ще препоръчам апартамента ни –Апартамент Росина – намираше се близо до центъра, през цялото време обикаляхме пеша, беше много чист и уютен, с всички необходими удобства.

Пристигнахме в петък вечер, а Пловдив ни посрещна с проливен дъжд и кофти време, но затова пък на другата сутрин реши да ни възнагради двойно и докато в София валеше сняг, ние се разхождахме сред слънце и пролетно време.

DSC_1305

Както винаги разходката започна от главната с идея да продължи към Стария град. Всичко вървеше чудесно, радвахме се на слънцето , навсякъде беше пълно с хора, коледната украса  изглеждаше хич не на място, дори и слънчевия часовник на Джумая джамия беше забравил да се премести на „зимното време “ …

DSC_1306

След джамията поехме нагоре към Античния театър, където открихме голяма пробойна в плана и  огромна пречка – Детска количка срещу калдръм 🙂 След адска борба, носене на ръце, помощ от приятел и тътрене и потене, успяхме да добутаме до театъра, но безславно се предадохме и отложихме разходката за другия ден, вече с по- удобен начин на придвижване на бебе из културни забележителности.

IMG_2536

DSC_1310

С накърнено самочувстие, но с несломен дух се върнахме на главната и решихме да се потопим в Коледната атмосфера – обиколихме Коледния базар, разгледахме украсата и се наградихме с прекрасни вкусни и  топли шоколади и латета . Все пак не може да има Коледа без мирис на канела и джинджифил.

IMG_2543

Вече достатъчно уморени, с помощ от местен приятел, излязохме от туристическия поток и свихме по малките улички, където попаднахме в друг свят – артистичен, модерен и много интересен. Малки галерии, уютни кафенета и рок барове – абе, какво повече му трябва на човек 🙂

12274687_10206141879959135_8852476493925368629_n

IMG_2540

12331532_1500363643599539_1875199274_n

Последният ни ден в Пловдив отново започна слънчево, но след пет минути навън установихме, че ни брули и доста неприятен вятър. Това, обаче, не ни спря да осъществим вчерашната неуспешна разходка из Стария град.

И добре, че я направихме. Въпреки вятъра всичко беше много красиво , със специфичната стара атмосфера, на места развалена от модерния ни свят , грубо нахлул измежду възрожденските къщи, но въпреки това очарователна.

DSC_1331

DSC_1367

IMG_2605

IMG_2610

Обиколихме всички къщи, в които може да се разгледа , като Етнографския музей е най-впечатляващ от всички. Разбира се, има още много музеи, които заслужават да се разгледат , но когато си с четири месечно бебе не всичко е възможно 🙂 О, да не забравя да споделя – за такива разходки из стари градове , най-добре е да използвате ергономична раница- хем бебето е гушнато и спокойно, хем вашите ръце са свободни и не се налага да се мъчите като мен с количка.

Единствения ни пропуск беше, че не можахме да се качим на нито едно тепе, но все пак нали трябва да остане нещо и за другия път.

Но независимо с бебе или не, разходката беше прекрасна и това е и причината да не пропускам година без да посетя Пловдив 🙂 Не случайно слогана на града е PLOVEDIV 🙂

 

 

Author: Marinela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.