Малта – ден пети

Сицилия-я-я-я

Тъй като съм луда по цялата глава, да стоя на едно място за седем дни, определено, не ми допада. А и как да пропуснеш оферта, чрез която за час и половина отиваш на толкова невероятно място като Сицилия. Но всичко по реда си …

Деня започна ударно със ставане в 5. Хич не беше приятно, но трябва да се правят и жертви. Добрите хорица от Virtu ferries, с които пътувахме, ни бяха предупредили да си вземем дебели и вятъро-устойчиви дрехи. Но как да помъкнеш някакви багажи, като през предните дни градусите са били над 30. Резултата беше обличане на дънки върху къси панталони и преобличане на кораба…
Уговорката беше да ни вземат от хотела и да ни превозят до Слима, от където тръгваше катамарана. Ние, като послушни туристи, подранихме и имахме удоволствието да си говорим с колега австралиец, или поне да се опитаме да си говорим, тъй като неговия английски беше над моите познания по местен диалект.
Както и да е, пристигаме на пристанище, където аз с моите дилетантски познания, очаквам някакво малко корабче. Посреща ме огромен кораб, поне на мен такъв ми се видя, сигурно има и по-големи, който превозва и хора, и коли, и кво ли не. Качваме се на предвидените палуби, където изненада – обособени са много приятни места за сядане, с масичка, поглед към морето и изобщо, голямо удобство. Возила съм на ферибот в Турция, но това тук нямаше нищо общо. Даже и филми ни пускаха хората.

Кораб
Кораб

Virtu ferries е единствената фирма, която оперира този превоз, но ако имате нервите да се ровите колкото мен, ще откриете, че малки туристически агенции препродават техния пакет, като някои дори са по-евтини. Аз лично успях да намеря такава оферта от тази фирма. Всичко стана онлайн, пратиха ми билетите на мейла и не съм имала никакъв проблем. Можете да изберете само превоз до Сицилия, като се пристига в град Поцало, или както – нас екскурзия до Таормина и вулкана Етна. Аз лично препоръчвам второто, особено ако имате само един свободен ден, сами ще е непосилно да стигнете по-далеч от Катания.
При пристигането, платилите за ексурзия ни натовариха на няколко автобуса, като бяхме разделени по езици. Нашият екскурзовод беше много приятен чичо, италианец, с перфектен английски. Първата ни спирка беше Таормина, като пътя беше към два часа и нещо.
Градчето е най-популярния морски курорт на Сицилия, въпреки, че се намира на високичък връх и слизането до морето е поне половин час с кола. Още от древността градът е бил популярен, като много известни личности са се подвизали из него. В наше време, всяка година, се провежда международен филмов фестивал и се струпват малки и големи звезди. Гледките от града са фантастични, като най-красиви са от Ботаническата градина, от където можете да се възхитите и на вечно недоволния вулкан Етна.

Крайбрежието на Таормина
Крайбрежието на Таормина

Самата Таормина е малко градче, изпълнено с малки живописни улички и много, много туристи. Отвсякъде се носи миризма на прясно изпечена пица или на характерните за Сицилия бадемови сладки. Всичко е шарено и опияняващо.

Реклама
Реклама
Всички обичат Таормина
Всички обичат Таормина

Главните забележителности са останките от Римския амфитеатър и Ботаническата градина, но е напълно достатъчно и само да се разходите из уличките и, задължително, да хапнете пица или паста. Никъде другаде по света не е толкова вкусно, колкото в Италия. Сицилия е известна с голямото производство на шам фъстък, който расте много добре на вулканична почва. Изобретателните местни го използват за много неща в кулинарията, като едно от тях е песто сос за паста. Като добавите и малко месо и чесън, вкуса е убийствен.

Мням-мням
Мням-мням

Повече от задължително е да опитате и сицилиански каноли – божествено вкусен десерт със сирене рикота. Нямам идея как успяват да направят всичко толкова вкусно в тази Италия, но в Малта, която е толкова близо, вкуса беше различен…

Сицилиански каноли
Сицилиански каноли

И последно, защото вече почнаха да ми текат лигите, са бадемовите сладки. Не трябва да си тръгвате без да ги опитате. Топят се на езика, а вкуса е …

Бадемови сладки
Бадемови сладки

Приключвам с кулинарната вакханалия, защото трябва да разкажа за едно неземно и нереално място – Вулкана Етна.

Етна
Етна

Етна е от местата, където можеш безусловно да усетиш силата на природата. Няма как да не се стреснеш и попритесниш като видиш огромната планина от изсъхнала лава, която е навсякъде около теб и като си представиш колко лесно би могла да заличи всичко, което виждаш пред себе си. Благодарение на тази екскурзия разбрах, че имало два вида вулкани – черни и червени. Черните си стоят мирно и тихо с години, но когато избухнат правят големи поразии, пример онзи в Исландия, на който никой нормален човек не знае името. Етна е червен вулкан, или с други думи, плюнчи се и пуска по малко лава често, но благодарение на това не избухва грандиозно. По време на нашето посещение беше леко избухнала, но кратера е толкова високо и далеч от достъпа на туристи, че не видяхме нищо освен дима, който се издигаше.
Обстановката, докъдето може да се стигне с превозно средство, е като лунен пейзаж. Има няколко кратера, като всеки е обозначен с табела, с името и годината на избухване. Целия лъкатушещ път е направен върху лавата, като често се налага да се прави изцяло наново.Последния ремонт е бил 2001. Сицилианците са оставили няколко остатъци от къщи, пометени от лавата, като още едно напомняне за мощността на вулкана. Странно е, че все още има хора, които сторят и живеят на това място, но явно всеки луд с номера си. Ако имате желание, може да се качите до най-високата позволена точка, като може да избере дали да го направите с лифт или с джип. Мен лично цената от 30 евро ме спря и се разходихме на по-ниските кратери, които изобщо не бяха малко.
Лично за мен това беше едно от топ преживяванията ми по време на това пътуване.

Пометена от лава къща
Пометена от лава къща
Етна
Етна
навсякъде лава...
навсякъде лава…

Дълбоко впечатлени и вече леко изморени поехме обратно към корабчето и към топла Малта. А, забравих да спомена, хората от фирмата са си били прави да предупреждават за дрехи, пазещи от вятър. На Етна духа зловещо … но все пак си на 2000 м надморска височина…

Author: Marinela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *